·
mała zielona cukinia
·
mała żółta cukinia
·
¼ małego kalafiora
·
½ małej papryki
·
2 marchewki
·
garść fasolki szparagowej
·
1 pietruszka
·
2 ziemniaki
·
1 łyżka masła
·
1 łyżeczka oregano
·
1 łyżeczka bazylii
·
2 szklanki soku pomidorowego
·
szczypta cukru
·
ew. 4 łyżki śmietanki
Wszystkie warzywa umyj, ziemniaki, marchew i pietruszkę
obierz i pokrój w drobną kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki, paprykę
pokrój na drobne paseczki, cukinie w kostkę, a każdą fasolkę po usunięciu
ogonków na 3 części. Zalej warzywa w garnku 3 litrami wody i gotuj wraz z
masłem i połową suszonych ziół 30-40 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie dodaj sok pomidorowy, resztę ziół, 2 łyżeczki soli. Jeżeli lubisz
zupy zabielone, wymieszaj śmietanę z 4 łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka.
Zupę jeszcze raz zagotuj. Zupą można zalewać ugotowany makaron lub ryż.
Oryginalny aromat nada jej łyżeczka oliwy z oliwek oraz świeże gałązki bazylii,
oregano i tymianku dodane pod koniec gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz