ZUPA WŁOSKA POMIDOROWA


·        mała zielona cukinia
·        mała żółta cukinia
·        ¼ małego kalafiora
·        ½ małej papryki
·        2 marchewki
·        garść fasolki szparagowej
·        1 pietruszka
·        2 ziemniaki
·        1 łyżka masła
·        1 łyżeczka oregano
·        1 łyżeczka bazylii
·        2 szklanki soku pomidorowego
·        szczypta cukru
·        ew. 4 łyżki śmietanki


Wszystkie warzywa umyj, ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki, paprykę pokrój na drobne paseczki, cukinie w kostkę, a każdą fasolkę po usunięciu ogonków na 3 części. Zalej warzywa w garnku 3 litrami wody i gotuj wraz z masłem i połową suszonych ziół 30-40 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie dodaj sok pomidorowy, resztę ziół, 2 łyżeczki soli. Jeżeli lubisz zupy zabielone, wymieszaj śmietanę z 4 łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Zupę jeszcze raz zagotuj. Zupą można zalewać ugotowany makaron lub ryż. Oryginalny aromat nada jej łyżeczka oliwy z oliwek oraz świeże gałązki bazylii, oregano i tymianku dodane pod koniec gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz