WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA



·        po 5 kawałków: suszonych jabłek, gruszek i śliwek
·        100 g suszonych prawdziwków
·        1 średni seler
·        2 marchewki
·        2 pietruszki
·        2 łyżki oleju
·        1 cytryna
·        1 łyżka miodu
·        1-3 liście laurowe
·        po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
Warzywa obierz. Pokrój marchewki i pietruszki wzdłuż na pół, seler na ósemki. Zalej 3 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem 15 minut. W tym czasie zalej grzyby wrzątkiem na 3 minuty, odcedź i dokładnie umyj. Dodaj je do gotujących się warzyw. Dolej oleju. Gotuj zupę na średnim ogniu, zbierając powstałe na powierzchni szumowiny. W miarę potrzeby, uzupełniaj wodą. Po pół godzinie dodaj cieniutko obraną skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku. Gotuj zupę jeszcze co najmniej 15 minut. Po zdjęciu z ognia, dodaj miód i resztę soku z cytryny. Dopraw solą. Zupa powinna postać parę godzin, zanim ją podasz. Przed podaniem wystarczy ją podgrzać, nie trzeba jeszcze raz zagotowywać.


Jerzy Kapłański. Grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz