·
po 5 kawałków: suszonych jabłek,
gruszek i śliwek
·
100 g suszonych prawdziwków
·
1 średni seler
·
2 marchewki
·
2 pietruszki
·
2 łyżki oleju
·
1 cytryna
·
1 łyżka miodu
·
1-3 liście laurowe
·
po kilka ziarenek ziela
angielskiego i pieprzu
Warzywa obierz. Pokrój marchewki i pietruszki wzdłuż na
pół, seler na ósemki. Zalej 3 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj pod
przykryciem 15 minut. W tym czasie zalej grzyby wrzątkiem na 3 minuty, odcedź i
dokładnie umyj. Dodaj je do gotujących się warzyw. Dolej oleju. Gotuj zupę na
średnim ogniu, zbierając powstałe na powierzchni szumowiny. W miarę potrzeby,
uzupełniaj wodą. Po pół godzinie dodaj cieniutko obraną skórkę ze sparzonej
wrzątkiem cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku. Gotuj zupę jeszcze co
najmniej 15 minut. Po zdjęciu z ognia, dodaj miód i resztę soku z cytryny.
Dopraw solą. Zupa powinna postać parę godzin, zanim ją podasz. Przed podaniem
wystarczy ją podgrzać, nie trzeba jeszcze raz zagotowywać.
Jerzy Kapłański. Grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz