KRÓWKI PISTACJOWE

  • 25 dag obranych pistacji (niesolonych)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka białego cukru kryształu
  • 2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany (36%)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olejek waniliowy
Rozgrzej piekarnik do 175 st.C. Dwie spore blachy nasmaruj olejem i wyłóż pergaminem. Pistacje upraż w piekarniku, przesyp do miski, wymieszaj z masłem i cukrem kryształem, ostudź. W rondlu o grubym dnie zagotuj oba rodzaje brązowego cukru ze śmietaną i solą. Ciągle mieszając drewnianą łyżką, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści (ok. 10 minut). Następnie gotuj bez mieszania jeszcze 5-10 minut, zdejmij z ognia, odstaw na 5-10 minut do przestygnięcia. Dodaj olejek waniliowy, ucieraj drewnianą łyżką, aż mieszanina zacznie się robić matowa. grubo rozsmaruj masę na blasze, powycinaj cukierki zanim masa wystygnie, i szybko udekoruj je pistacjami. Jeśli masa zrobi się zbyt gęsta, ponownie ustaw ją na małym ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż znowu da się formować. Przygotowane cukierki pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Gdy zupełnie zastygną, możesz włożyć je do puszek lub pudełek, przekładając każdą warstwę kawałkiem pergaminu. Przechowuj w temperaturze pokojowej lub w lodówce - krówki są smaczne przez tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz