KREM SZPARAGOWY NA ZIMNO

  • pęczek szparagów (50 dag)
  • sól, cukier do smaku
  • 2 łyżki białego wina
  • szklanka śmietanki 30%
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Szparagi umyć i obrać. Gotować 10 minut w 3 szklankach wody z solą i cukrem, wyjąć, a wywar pozostawić. Poobcinać czubki szparagów (mniej więcej 3 cm) i gotować jeszcze 5 minut w wywarze, po czym wyjąć.
Pozostałe części szparagów pokroić na kawałki, dodać do wywaru wraz z masłem, winem i połową szklanki śmietany. Wszystko razem gotować pół godziny, po czym zmiksować i przecedzić przez durszlak. Ochłodzić. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować zupę. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Ubić pozostałą śmietanę. Dodać część do zupy, wymieszać, resztą dekorować chłodnik w filiżankach lub miseczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz