Średniowieczna legenda mówi, że marchewka najpierw była biała. Jednak kiedyś, za czasów pierwszych chrześcian, rzymscy żołnierze zażądali od pewnej dziewczyny, by wyparła się Chrystusa. Wierna swym przekonaniom, odmówiła. Żołnierze bili ją, a krople jej krwi padały na marchew, bo właśnie ją czyściła. Od tej krwi biała marchew zmieniła kolor na pomarańczowy...
Marchew, którą dziś jemy, jest wynikiem wielu hodowlanych zabiegów. Największym skarbem jest karoten i to jemu marchewka zawdzięcza swój kolor: im kolor jest intensywniejszy, tym większa zawartość karotenu, czyli prowitaminy A, a także innych witamin i związków mineralnych. Na przykład potas zawarty w marchewce powoduje, że gdy jemy systematycznie marchewkę, ciało staje się bardziej jędrne.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz