GRZANE PIWO STAROPOLSKIE

  • 2 butelki (po 1/2 litra) jasnego piwa
  • kawałek cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2-3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
Mocno podgrzej (ale nie gotuj!) piwo z cynamonem i goździkami. Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenie, aż napój lekko zgęstnieje. Podawaj w porcelanowym dzbanku lub kubkach albo filiżankach z grubego szkła. Klasycznym dodatkiem do grzanego piwa jest twaróg pokrojony w kostkę.

Martwa natura z kuflem piwa. (autor nieznany, kiedyś sądzono, że autorem tego obrazu jest Vincent Van Gogh)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz