- 250 ml orzechów laskowych
- 700 g grzybów (np. kurek lub podgrzybków)
- 3 liście podbiału
- 300 ml śmietany
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 700 ml wywaru mięsnego
- 1 łyżka winiaku
- sól i pieprz
Prażę orzechy w łupinach w piekarniku w temperaturze 200st.C przez 15 minut. Obieram je, siekam. Mieszam śmietanę, posiekane grzyby, podbiał, czosnek i cebulę w rondlu. Ciągle mieszając, gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Miksuję blenderem. Zagotowuję wywar mięsny w osobnym

rondlu i powoli mieszam z przygotowaną wcześniej miksturą. Następnie dodaję sól, pieprz i winiak. Aby odcedzić większe kawałki, przelewam zupę przez sito. Podgrzewam, jem.
Joseph Decker. Wiewiórka z orzechami.
Joseph Decker. Wiewiórka z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz