Zupa z orzechów laskowych, grzybów i podbiału

  • 250 ml orzechów laskowych
  • 700 g grzybów (np. kurek lub podgrzybków)
  • 3 liście podbiału
  • 300 ml śmietany
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 700 ml wywaru mięsnego
  • 1 łyżka winiaku
  • sól i pieprz
Prażę orzechy w łupinach w piekarniku w temperaturze 200st.C przez 15 minut. Obieram je, siekam. Mieszam śmietanę, posiekane grzyby, podbiał, czosnek i cebulę w rondlu. Ciągle mieszając, gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Miksuję blenderem. Zagotowuję wywar mięsny w osobnym

rondlu i powoli mieszam z przygotowaną wcześniej miksturą. Następnie dodaję sól, pieprz i winiak. Aby odcedzić większe kawałki, przelewam zupę przez sito. Podgrzewam, jem.


Joseph Decker. Wiewiórka z orzechami.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz