ŚLEDZIE MARYNOWANE

  • śledzie (solone) - 1,60 kg
  • 2 cebule
  • 1 cytryna             
  • 25 ml octu
  • cukier              
  • liść laurowy
  • pieprz
Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzusznej, wypatroszyć, pozostawiając mlecz. Tak przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na ok. 24 godziny. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć, usunąć kręgosłup. Oczyszczone śledzie pokroić na niewielkie kawałki. Cytrynę umyć, sparzyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w plastry. Śledzie ułożyć w słoju przekładając cebulą i cytryną. 0,5 litra wody zagotować z octen i przyprawami, ostudzić. Mlecz rozetrzeć z niewielką ilością cukru, przetrzeć przez sitko, wymieszać z przestudzoną zalewą. Zalać śledzie zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni.


Pieter Claesz. Martwa natura z kieliszkiem białego wina i śledziem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz