Na ciasto:
25 dag mąki,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
pół łyżeczki octu,
sól.
1 łyżka oleju słonecznikowego,
pół łyżeczki octu,
sól.
Na farsz:
40 dag bryndzy,
4 jajka,
15 dag masła,
1 szklanka mleka,
niegazowana woda mineralna.
4 jajka,
15 dag masła,
1 szklanka mleka,
niegazowana woda mineralna.
Zrobić ciasto z mąki, kilku łyżek wody, octu i szczypty soli. Zagniatać, aż stanie się elastyczne i będzie samo odchodzić od dłoni. Podzielić ciasto na 8 małych kulek, posmarować je olejem i odstawić w ciepłe miejsce na trzy kwadranse. Rozetrzeć bryndzę, dodać połowę mleka. Rozwałkować i rozciągnąć ciasto w kształt koła (tak jak ciasto strudlowe). 25-centymetrowe tortownice posmarować masłem. Na dnie ułożyć ciasto, skropić roztopionym masłem i nałożyć warstwę bryndzy. Powtarzać operację, aż ciasto się skończy. Wierzchniego płatu nie pokrywać serem. Całość polać mlekiem z rozkłóconymi jajkami i stopionym masłem. Piec trzy kwadranse w temperaturze 190 st.C.
Anthony J. Ryder. Kieliszek mleka i jabłko.
Anthony J. Ryder. Kieliszek mleka i jabłko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz