WINO

Wina mogą być klasyfikowane pod względem barwy, zawartości alkoholu, zawartości dwutlenku węgla, a także ze względu na zawartość cukru. 

Ze względu na barwę wina dzielimy na: 
- białe (barwa od jasnożółtej lub zielonkawej do brązowej)
-różowe (barwa od różowej do jasnoczerwonej)
- czerwone (barwa od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej)

Drugi ważny podział win dotyczy zawartości alkoholu. W zależności od procentowej zawartości etanolu (alkoholu) można wyróżnić wina:
- słabe (do 10%)
- średnio mocne (10-14%)
- mocne (14-18%)
- wzmocnione (od 18%)

Trzecim z kryteriów podziału wina jest zawartość dwutlenku węgla. W tym kryterium wyróżniamy wina:
- spokojne
- półmusujące
- półmusujące gazowane
- musujące gazowane

Wino ze względu na ilość zawartego cukru dzielimy na:
- wytrawne o zawartości cukru do 1,5% (10 g/l)
- półwytrawne o zawartości cukru od 2 do 4%, (10-30 g/l)
- półsłodkie o zawartości cukru od 4,5 do 7,5% (30-60 g/l)
- słodkie o zawartości cukru od 8 do 16% (60-150 g/l)
- bardzo słodkie o zawartości cukru powyżej 16% (powyżej 150 g/l)

Wina dodatkowo możemy podzielić pod względem czasu i sposobu konsumpcji. Wyróżniamy wina:
- stołowe - są to wina wytrawne lub półsłodkie podawane do posiłków
- deserowe - wina półsłodkie i słodkie podawane do posiłku, gównie do deserów
- likierowe - są to wina mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie. Należy podawać je do posiłków.

Odrębną grupę win stanowią wermuty, wina musujące i gazowane, które różnią się zdecydowanie od innych win.
Wermuty są gronowymi winami ziołowymi produkowanymi z białego wina z dodatkiem ziół: kolendry, majeranku, cynamonu, goździków i wanilii oraz szeregu innych przypraw.
Wina musujące i gazowane charakteryzują się tym, że są wysoko nasycone dwutlenkiem węgla. Zawartość alkoholu w przypadku tego typu win wynosi w granicach 10-12%.

John F. Francis. Martwa natura z serem i winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz