KISZONY CZOSNEK


  • 40 dag czosnku
  • 1 litr wody po kiszonych ogórkach
  • chrzan
  • baldachy kopru
  • czarny pieprz ziarnisty
  • nasiona gorczycy
  • ew. nasiona kolendry
Czosnek i chrzan obrać, koperek wypłukać i strzepnąć wodę. Całe ząbki czosnku włożyć do małych słoików. Do każdego słoika włożyć kawałek kopru, chrzanu i przyprawy. Całość zalać wodą po kiszonych ogórkach do wysokości najwyżej 3 centymetrów od brzegu słoika. Wytrzeć brzegi słoików, każdy słoik zamknąć czystą i suchą pokrywką, zostawić w ciemnym i suchym miejscu. Po 10-14 dniach sprawdzić stan słoików, dokręcić mocno pokrywki i wynieść do bardzo zimnego miejsca.

Irina Sztukowski. Czosnek i oliwka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz