KISZONY CZOSNEK
- 40 dag czosnku
- 1 litr wody po kiszonych ogórkach
- chrzan
- baldachy kopru
- czarny pieprz ziarnisty
- nasiona gorczycy
- ew. nasiona kolendry
Czosnek i chrzan obrać, koperek wypłukać i strzepnąć wodę. Całe ząbki czosnku włożyć do małych słoików. Do każdego słoika włożyć kawałek kopru, chrzanu i przyprawy. Całość zalać wodą po kiszonych ogórkach do wysokości najwyżej 3 centymetrów od brzegu słoika. Wytrzeć brzegi słoików, każdy słoik zamknąć czystą i suchą pokrywką, zostawić w ciemnym i suchym miejscu. Po 10-14 dniach sprawdzić stan słoików, dokręcić mocno pokrywki i wynieść do bardzo zimnego miejsca.
Irina Sztukowski. Czosnek i oliwka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz