OMLET BISZKOPTOWY Z BANANAMI
- 4 jaja
- 2 banany
- 1 pomarańcza
- 3 łyżeczki cukru kryształu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny
Obrane banany pokroić w plasterki, pomarańczę w półplasterki, podsmażyć na łyżce margaryny, wsypać cukier kryształ i trzymać na ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Z białek ubić pianę i, mieszając, dodawać ją stopniowo do żółtek na przemian z przesianą mąką. Masę przelać na patelnię o średnicy 24 cm z rozgrzaną margaryną i usmażyć na małym ogniu pod przykryciem. Można też przelać masę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego tartą bułką i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Ciepłe owoce ułożyć na omlecie. Zsunąć go na talerz. Podawać na kolację lub deser.
Alfred Henry Maurer. Martwa natura z bananami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz