OMLET BISZKOPTOWY Z BANANAMI


  • 4 jaja
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka margaryny
Obrane banany pokroić w plasterki, pomarańczę w półplasterki, podsmażyć na łyżce margaryny, wsypać cukier kryształ i trzymać na ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Z białek ubić pianę i, mieszając, dodawać ją stopniowo do żółtek na przemian z przesianą mąką. Masę przelać na patelnię o średnicy 24 cm z rozgrzaną margaryną i usmażyć na małym ogniu pod przykryciem. Można też przelać masę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego tartą bułką i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Ciepłe owoce ułożyć na omlecie. Zsunąć go na talerz. Podawać na kolację lub deser.


Alfred Henry Maurer. Martwa natura z bananami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz