GALAS - DANIE JEDNOGARNKOWE Z PĘCZAKU


  • 1/2 kg kaszy pęczak
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g rodzynek
  • miód
  • laska wanilii
  • sól
Śliwki i rodzynki namoczyć około godziny przed przygotowaniem kaszy. Kaszę opłukać trzy razy zimną wodą, aby oczyścić ją z otrąb i pyłu. Zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć garnek przykrywką i gotować na wolnym ogniu lub w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C przez około 20 minut od momentu zagotowania. Kasza powinna być miękka i sypka. Do kaszy dodać odsączone rodzynki, śliwki w całości, migdały, ziarenka wyskrobane z wanilii, doprawić miodem i solą. Podawać na ciepło.


Tadeusz Makowski. Martwa natura z zieloną misą i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz