SZAFRAN / RYŻ Z SZAFRANEM

Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Wynika to z faktu, że do otrzymania jednego funta (1kg=ok. 2,2 funty) przyprawy potrzeba 75 tysięcy kwiatów lub 225 tysięcy ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego.
Sproszkowany szafran dodaje się bezpośrednio do przyrządzanej potrawy. Przed zakupem, warto zwrócić uwagę na jego jakość, gdyż często jest podrabiany (podrobiona sproszkowana postać ma mieniące się elementy). Kolor szafranu wysokiej jakości jest jednolity. Białe smugi lub jasne plamy wskazują na gorszą jakość.
Szafran stosuje się do przebarwienia ryżu na kolor żółty (włoskie risotto "milanese", hiszpańska paella i bouillabaisse, wschodni pilaw).


RYŻ Z SZAFRANEM
Wykonanie tego przepisu jest dziecinnie proste a efekt zaskakujący. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: ryżu, bulionu, szafranu, cebuli i czosnku.

  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru

Bulion zagotować na małym ogniu. Wówczas dodać do niego szafran. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 15 minut. W między czasie obraną cebulę posiekać, czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.
Wrzucić je razem do rondelka z rozgrzanym masłem. Lekko je przesmażyć po czym dodać ryż. Całość dokładnie wymieszać, trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem z szafranem. Wrzucić jeszcze starty imbir. Gotować około 15 minut, po tym czasie dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
Gotować ostanie 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz