SAŁATKA Z SELERA


  • 2-3 selery korzeniowe
  • 1 por
  • 1 puszka ananasów
  • 100 g migdałów
  • 2 winne jabłka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • sok z polowy cytryny
Seler ugotować, a po ostudzeniu obrać i zetrzeć na grubej tarce (uważać, by nie był za miękki). Jabłka również obrać i zetrzeć jak seler - wszystko skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półkrążki, lekko posolić i odstawić na chwilę, po czym odsączyć nadmiar soku. Ananasy osączyć, pokroić w kostkę. W międzyczasie uprażyć migdały na patelni (ostrożnie, by nie przypalić). W garnuszku wymieszać śmietanę z majonezem. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.

Rajmund Kanelba. Kapusta i seler.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz