SAŁATKA Z SELERA
- 2-3 selery korzeniowe
- 1 por
- 1 puszka ananasów
- 100 g migdałów
- 2 winne jabłka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- sok z polowy cytryny
Seler ugotować, a po ostudzeniu obrać i zetrzeć na grubej tarce (uważać, by nie był za miękki). Jabłka również obrać i zetrzeć jak seler - wszystko skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półkrążki, lekko posolić i odstawić na chwilę, po czym odsączyć nadmiar soku. Ananasy osączyć, pokroić w kostkę. W międzyczasie uprażyć migdały na patelni (ostrożnie, by nie przypalić). W garnuszku wymieszać śmietanę z majonezem. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
Rajmund Kanelba. Kapusta i seler.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz