RYBA POD BESZAMELEM
- 30 dag ziemniaków
- kilka różyczek brokułów
- 2 porcje ryby
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować około 20 minut. Również brokuły obgotować około 5 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Dolać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zagotować. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać plastry ziemniaków, brokuły i rybę. Całość zalać beszamelem i zapiekać około 10 minut w temperaturze ok. 180 st.C.
Jan Szancenbach. Martwa natura z rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz