RYBA POD BESZAMELEM


  • 30 dag ziemniaków
  • kilka różyczek brokułów
  • 2 porcje ryby
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować około 20 minut. Również brokuły obgotować około 5 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Dolać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zagotować. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać plastry ziemniaków, brokuły i rybę. Całość zalać beszamelem i zapiekać około 10 minut w temperaturze ok. 180 st.C.

Jan Szancenbach. Martwa natura z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz