PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁYM SEREM
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 500)
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
farsz:
- dynia
- 100 g twarogu
- sól, pieprz
- cynamon
- rozmaryn
- szałwia
- masło
Składniki na ciasto połączyć w misce, zagnieść ciasto. Dynię pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Upiec w piekarniku, około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wydrążyć miąższ łyżeczką, połączyć z twarogiem, doprawić do smaku. Lepić pierogi. Gotować je w osolonej wodzie około 203 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni roztopić masło, podsmażyć na nim listki szałwii. Pierogi polać masłem i szałwią. Można je chwilę na tym masełku podsmażyć.
Josip Emanuelowicz. Martwa natura z dynią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz