PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁYM SEREM

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 500)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
farsz:
  • dynia
  • 100 g twarogu
  • sól, pieprz
  • cynamon
  • rozmaryn
  • szałwia
  • masło
Składniki na ciasto połączyć w misce, zagnieść ciasto. Dynię pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Upiec w piekarniku, około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wydrążyć miąższ łyżeczką, połączyć z twarogiem, doprawić do smaku. Lepić pierogi. Gotować je w osolonej wodzie około 203 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni roztopić masło, podsmażyć na nim listki szałwii. Pierogi polać masłem i szałwią. Można je chwilę na tym masełku podsmażyć. 


Josip Emanuelowicz. Martwa natura z dynią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz