SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ


  • 4 kg ogórków
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg papryki
  • 1/2 białej kapusty
  • 15 dag soli
zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki octu 6%
  • 1 szklanka oleju
  • 15 ziaren pieprzu
Ogórki umyć i obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę zszatkować, paprykę pokroić na cienkie paski. Wymieszać z solą i odstawić na 1-2 godziny. Ocet, cukier i pieprz zagotować. Olej zagotować osobno. Ostudzić i wymieszać z ogórkami. Układać do słoików i pasteryzować. Taką sałatkę można też jeść już następnego dnia, bez wekowania, gdy smaki się przegryzą.

Jolanta Opolska. Martwa natura z ogórkami i koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz