SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ
- 4 kg ogórków
- 1 kg marchewki
- 1 kg papryki
- 1/2 białej kapusty
- 15 dag soli
zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki octu 6%
- 1 szklanka oleju
- 15 ziaren pieprzu
Ogórki umyć i obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę zszatkować, paprykę pokroić na cienkie paski. Wymieszać z solą i odstawić na 1-2 godziny. Ocet, cukier i pieprz zagotować. Olej zagotować osobno. Ostudzić i wymieszać z ogórkami. Układać do słoików i pasteryzować. Taką sałatkę można też jeść już następnego dnia, bez wekowania, gdy smaki się przegryzą.
Jolanta Opolska. Martwa natura z ogórkami i koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz