- 250 g filetów śledziowych typu matias
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki wody
- 200 ml oliwy z oliwek
- 70 ml octu winnego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml cukru
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
- 1-2 łyżki soli
Wlej do garnka wodę, cukier, ocet winny, przecier pomidorowy, pieprz i sól, podgrzej nie doprawadzając do wrzenia. Pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój śledzie w cząstki, pokrój też cebulę w kostkę. Do dużego słoja wkładaj warstwami cebulę, liść laurowy, śledzie i znów cebula, liść laurowy, śledzie. Następnie zalej to wszystko przygotowanym sosem oliwno-pomidorowo-octowym. Zostaw w lodówce na 48 godzin.
Aleksy Zajcew. Martwa natura ze śledziem i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz