ŚLEDZIKI W POMIDOROWEJ OLIWIE


  • 250 g filetów śledziowych typu matias
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 łyżki wody
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 70 ml octu winnego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 1-2 łyżki soli
Wlej do garnka wodę, cukier, ocet winny, przecier pomidorowy, pieprz i sól, podgrzej nie doprawadzając do wrzenia. Pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój śledzie w cząstki, pokrój też cebulę w kostkę. Do dużego słoja wkładaj warstwami cebulę, liść laurowy, śledzie i znów cebula, liść laurowy, śledzie. Następnie zalej to wszystko przygotowanym sosem oliwno-pomidorowo-octowym. Zostaw w lodówce na 48 godzin.

Aleksy Zajcew. Martwa natura ze śledziem i cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz