KAJMAK – słodka masa dodawana do deserów i
innych produktów spożywczych.
Masa
ta powstaje podczas gotowania mleka z cukrem w różnych proporcjach
(często z dodatkiem kawy, czekolady, ciemnego kakao oraz innych produktów) do
zgęstnienia; następnie ucierana jest z masłem, a czasami również ze śmietanką i
żółtkiem.
Drugim
(mniej wymagającym) sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie lub
podgrzewanie w piekarniku przez 2-3 godziny puszki ze słodzonym mlekiem
skondensowanym. Masa uzyskana tą drogą jest czasem nazywana masą kajmakową,
bądź za pomocą hiszpańskiego określenia, przyjętego również w języku
angielskim – dulce de leche.
Obecnie w sklepach można kupić także gotową masę w puszkach.
W
obydwu przypadkach duże znaczenie ma odpowiedni czas gotowania. Kajmak gotowany
zbyt długo, staje się kruchy i zyskuje posmak spalonego karmelu. W przypadku
drugiego sposobu, zbyt długie podgrzewanie sprawia, że masa ma galaretowatą
konsystencję, co utrudnia jej wykorzystanie np. do pokrycia ciasta.
Podgrzewając puszkę w piekarniku, należy ją zanurzyć w naczyniu z wodą, aby
przegrzanie nie doprowadziło do jej eksplozji.
Kajmak
wykorzystuje się m.in. do nadziewania wafli (pischingerów), w
sprzedaży są również lody o tym smaku. Przed II wojną światową, kajmak w
Polsce uważany był za wyrób typowy dla kuchni warszawskiej.
Przepis:
·
20 dag masła
·
25 dag cukru
pudru
·
1 cukier
waniliowy
·
3 czubate łyżki
kakao
·
Ok. 6 łyżek
przegotowanej gorącej wody
·
1 kieliszek rumu
·
2 jajka
·
1 paczka wafli
Zmiksować
masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kakao rozrobione z gorącą wodą.
Dalej ucierając dodać jajka i rum. Masą przełożyć wafle.
Hall Groat. Ciasto czekoladowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz