KAJMAK

KAJMAK – słodka masa dodawana do deserów i innych produktów spożywczych.
Masa ta powstaje podczas gotowania mleka z cukrem w różnych proporcjach (często z dodatkiem kawy, czekolady, ciemnego kakao oraz innych produktów) do zgęstnienia; następnie ucierana jest z masłem, a czasami również ze śmietanką i żółtkiem.
Drugim (mniej wymagającym) sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie lub podgrzewanie w piekarniku przez 2-3 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Masa uzyskana tą drogą jest czasem nazywana masą kajmakową, bądź za pomocą hiszpańskiego określenia, przyjętego również w języku angielskim – dulce de leche. Obecnie w sklepach można kupić także gotową masę w puszkach.
W obydwu przypadkach duże znaczenie ma odpowiedni czas gotowania. Kajmak gotowany zbyt długo, staje się kruchy i zyskuje posmak spalonego karmelu. W przypadku drugiego sposobu, zbyt długie podgrzewanie sprawia, że masa ma galaretowatą konsystencję, co utrudnia jej wykorzystanie np. do pokrycia ciasta. Podgrzewając puszkę w piekarniku, należy ją zanurzyć w naczyniu z wodą, aby przegrzanie nie doprowadziło do jej eksplozji.
Kajmak wykorzystuje się m.in. do nadziewania wafli (pischingerów), w sprzedaży są również lody o tym smaku. Przed II wojną światową, kajmak w Polsce uważany był za wyrób typowy dla kuchni warszawskiej.

Przepis:
·        20 dag masła
·        25 dag cukru pudru
·        1 cukier waniliowy
·        3 czubate łyżki kakao
·        Ok. 6 łyżek przegotowanej gorącej wody
·        1 kieliszek rumu
·        2 jajka
·        1 paczka wafli

Zmiksować masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kakao rozrobione z gorącą wodą. Dalej ucierając dodać jajka i rum. Masą przełożyć wafle.

Hall Groat. Ciasto czekoladowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz