- 10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
- 25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- 10 ziaren pieprzu
- 1 cebula
- 20 dag śmietany
- sól
Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimną wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak zupy sokiem z cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając energicznie, wlewamy śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.
Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi domowymi łazankami.
Paul Wilson. Martwa natura z grzybami, warzywami i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz