ZUPA GRZYBOWA


  • 10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
  • 25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 cebula
  • 20 dag śmietany
  • sól
Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimną wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak zupy sokiem z cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając energicznie, wlewamy śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.
Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi domowymi łazankami.

Paul Wilson. Martwa natura z grzybami, warzywami i oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz