- 0,5 kg makaronu "kokardki"
- 1 pęczek natki pietruszki (duży lub 2 małe)
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziarenek suszonej czuszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- ser parmezan
- pieprz czarny świeżo mielony
Makaron gotować w posolonej lekko wodzie ok. 11 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek (uprzednio poszatkowany na cienkie plasterki) z papryką. Następnie wrzucić natkę bez łodyg niezbyt drobno pokrojoną i poddusić bez przykrycia ok. 5 minut i dodać kluski. Następnie 5 minut smażyć mieszając.
Podajemy w miseczkach posypany parmezanem i pieprzem do smaku.
Jouqing Wang. Martwa natura z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz