- 250 g ryżu basmati
- 1 duże lub 2 mniejsze jabłka ligol (lub inne, twarde i słodkie)
- 4 łodygi selera naciowego
- 75 g soczystych rodzynek
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- skórka z cytryny do dekoracji
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, odstaw po wystudzeniu. Rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw do odcieknięcia. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Orzechy pokrój na połówki. Selera pokrój w plasterki. Przełóż ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj selera naciowego, jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną i przyprawami, wymieszaj.
Paul Cezanne. Martwa natura z jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz