SAŁATKA Z RYŻEM, JABŁKIEM I ORZECHAMI

  • 250 g ryżu basmati
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka ligol (lub inne, twarde i słodkie)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 75 g soczystych rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • skórka z cytryny do dekoracji
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, odstaw po wystudzeniu. Rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw do odcieknięcia. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Orzechy pokrój na połówki. Selera pokrój w plasterki. Przełóż ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj selera naciowego, jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną i przyprawami, wymieszaj.

Paul Cezanne. Martwa natura z jabłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz