Tłusty Czwartek

– to ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) znany także jako zapusty, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. W ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanych chrustem). Jeszcze jakiś czas temu w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też tłuste kiełbasy, kasze, słoninę, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste. W regionie podkrakowskim tłusty czwartek znany jest także jako "Combrowy Czwartek", było to święto wszystkich krakowskich kramarek i służących.
Tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału i jest wstępem do hucznych, obficie zakrapianych, pełnych obżarstwa zabaw i bali karnawałowych.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Obchodzenie tłustego czwartku w średniowieczu zostało opisane przez Janinę Porazińską w książce dla dzieci Kichuś majstra Lepigliny.
Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym. Data tego święta zależna jest od daty Wielkanocy.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Chrust czyli faworki:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka masła
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • jajko
  • łyżka octu
  • łyżka gęstej kwasnej śmietany (aby ciasto dało się ugnieść)
Do smażenia:
  • 0,5 kg smalcu
Do posypania pół szklanki cukru pudru.
Zagnieść ciasto z podanych składników i długo wygniatać, aby weszło w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wałkować bardzo cienko placki ciasta, pokroić je w paski. Każdy faworek powinien mieć nacięcie w środku i przez nie należy przewinąć ciasto. Smażyć w rozgrzanym smalcu; faworki powinny się smażyć kilkanaście sekund na złoto; wyjmować je i układać na kuchennym papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Faworki posypywać przez sito cukrem pudrem.
Antony Salvo. Pączki i szklanka mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz