- 40 dag drobnych pieczarek
- 20 dag ostrego żółtego sera
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki oleju
- sok z cytryny
- 4 łyżki zielonej pietruszki
- cukier, sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Ser i jajka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i utrzeć z solą. Dodać żółtko i mieszając dolewać stopniowo olej. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Na półmisku nakładać pasami składniki tak, by jajka były po środku. Całość polać sosem, udekorować nacią. Podawać ostudzoną.
Iga Nalewajko. Pieczarki i jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz