SAŁATKA Z PIECZAREK

  • 40 dag drobnych pieczarek
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki zielonej pietruszki
  • cukier, sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Ser i jajka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i utrzeć z solą. Dodać żółtko i mieszając dolewać stopniowo olej. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Na półmisku nakładać pasami składniki tak, by jajka były po środku. Całość polać sosem, udekorować nacią. Podawać ostudzoną.

Iga Nalewajko. Pieczarki i jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz