ZODIAK - TWOJE SMAKI...


Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy i smaki. Jedni nie wyobrażają sobie jadłospisu bez ostrych i pikantnych przypraw, inni oddaliby wszystko za kawałek czekolady.
Właściwe odżywianie z całą pewnością pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia. Okazuje się przy tym, że poszczególne znaki zodiaku posiadają konkretne predyspozycje związane z gotowaniem. Mają też pewne skłonności dotyczące samego odżywiania – choćby ulubione smaki czy sposób przyprawiania potraw. Wszystko dlatego, że każdy z żywiołów charakteryzuje inne podejście do jedzenia. Jakie? Poznaj, jakie smakołyki kochają znaki Zodiaku…


BARAN

Barana charakteryzują zdolności przywódcze, silna wola, samodzielność, witalność, prostolinijność i niecierpliwość. Osoby spod tego znaku podobne są w kuchni. Większość lubi potrawy o zdecydowanym smaku, np. pikantną kuchnię meksykańską czy ostrą chińską. Panie urodzone pod znakiem Barana to dobre gospodynie, często lubiące piec.
 
 
BYK
Łagodnego i zmysłowego Byka charakteryzuje wytrwałość, również w kuchni. Nie brakuje mu przy tym wielu zdolności kulinarnych. Z chęcią spędzają czas w kuchni, często eksperymentując. Przyznać trzeba, że Byki pasjonują się różnym zastosowaniem produktów żywnościowych. Uwielbiają też słodycze, co bywa zgubne dla ich sylwetki.





 
BLIŹNIĘTA
Osoby urodzone pod tym znakiem mają duże poczucie humoru, są też zmienne i czasami drażliwe. Czy w kuchni też? Z pewnością są koneserami dobrych smaków. Uwielbiają dobre jedzenie, dobrą herbatę i kawę. Niestety dobry smak nie zawsze idzie w parze ze zdolnościami kulinarnymi, dlatego niektóre Bliźniaki wolą jeść poza domem. Często jednak (bardzo chętnie) poślubią osoby, które potrafią dobrze gotować. Bywa, że jest to zgubne dla ich sylwetki.



RAK
Rak to uosobienie łagodności i uczuciowości. Osoby urodzone w znaku Raka obdarzone są dużą wrażliwością zmysłową i dobrą pamięcią. Jakie są w kuchni? Raki uwielbiają jeść i są urodzonymi kucharzami. Nie oznacza to, że poszukują bardzo egzotycznych smaków. Wręcz przeciwnie. Większość Raków stawia na prostą kuchnię, i nieskomplikowane potrawy. Zamiast wykwintnej kuchni francuskiej, częściej wybierają proste, włoskie potrawy, a zamiast mięsa (gdy mogą) stawiają na ryby. Gospodynie urodzone w tym znaku uwielbiają piec ciasta i przyrządzać desery.

 
LEW
Zdolności przywódcze, duma, zarozumiałość i próżność. Każdy, kto zna Lwa, zna te jego cechy. Ale Lew jest też ambitny i wielkoduszny. Można to zauważyć choćby w kuchni, ponieważ większość Lwów poważnie traktuje gotowanie – a gotują świetnie. Bywają szefami kuchni. Tam popisują się swoimi zdolnościami przywódczymi. Nie brakuje jednak Lwów, które lubią jadać na mieście. Często wybierają kuchnię orientalną, zwłaszcza chińską, tajską, malajską i hinduską. Powinny jednak uważać na alkohol.

 

PANNA
Rozsądek, ale też wielkie zamiłowanie do porządku i drobiazgowość – to podstawowe cechy osób urodzonych w tym znaku. Delikatne i wrażliwe Panny uwielbiają warzywa i owoce. Często wykorzystują je w swojej kuchni, stawiając na wegetarianizm. Jeśli jadają mięso, stawiają na ryby. Panny bywają wybredne – nie zawsze zjadają wszystko co się przed nimi postawi.
 
 



WAGA
Takt, dyplomacja i towarzyskość – takie są Wagi. Ich wyrafinowane podniebienie sprawi, że będą zajadały się smakołykami. Jednak gdy coś nie będzie im smakowało, raczej tego nie powiedzą głośno. Nie należy się jednak obawiać, gdy częstujemy je potrawami świeżymi. Zdolności artystyczne Wagi ujawniają się także w kuchni. Osoby urodzone pod tym znakiem gotują dużo i chętnie. Często eksperymentują. Bywają koneserami dobrych win i potraw.
 

 



SKORPION
Uważa się, że Skorpion to najsilniejszy ze wszystkich znaków zodiaku, posiadający jednocześnie najtrudniejszy charakter. Nie dość, że cierpi na nadmiar energii życiowej, to na dodatek jest przenikliwy, skryty i podejrzliwy. Prawdziwie wybuchowa mieszanka. Również w kuchni. Tu też targają nimi emocje i skrajności. Skorpiony albo uwielbiają jedzenie i gotują naprawdę świetnie, albo nie znoszą gotowania i mało jedzą.
 



STRZELEC
Pogodny, prostolinijny i trochę roztargniony Strzelec nie jest wybredny w kuchni, choć lubi dobrze zjeść. Ba, potrafi się nawet nieźle objadać. Na szczęście Strzelce często dbają o zdrowy styl życia, namiętnie odwiedzając sklepy z ekologiczną żywnością jedząc dziwne rzeczy. Strzelce często uwielbiają egzotyczną kuchnię – nie stroną od chińszczyzny i potraw tajskich. Jeśli nie uprawiają sportów, upodobanie do jedzenie odbija się na ich sylwetce.
 



KOZIOROŻEC
Cierpliwy, surowy, skoncentrowany, wytrwały… taki powinien być każdy szef kuchni. Koziorożec świetnie nadaje się na to stanowisko, ponieważ są to właśnie jego cechy. W domu Koziorożce nie są wybredne. Jedzenie ma być dla nich pożywne i ładnie podane. Potrafią jednak zupełnie sporo zjeść. Panie spod tego znaku często bywają na diecie. Wtedy w ich lodówce nie brakuje zieleniny - szpinaku, dyni, kabaczka, bakłażana czy fasoli.
 


WODNIK
Trochę chaotyczny i czasami niesolidny Wodnik buja w chmurach. Nie marzy jednak o wybitnie wykwintnej kuchni – zadowala się też prostymi potrawami. Jest też dobroduszny i towarzyski – chętnie gotuje dla rodziny i przyjaciół. Lubi proste dania, ale można też spodziewać się u niego dziwacznych dań i kuchennych eksperymentów.


 




RYBY

Wrodzona intuicja i wyobraźnia sprawiają, że Ryby są znakomitymi kucharzami. Towarzyskie i opiekuńcze, uwielbiają gości. Potrafią ich prawdziwie kulinarnie rozpieszczać. Ryby chętnie próbują wszystkiego i nie wybrzydzają. Nie boją się kuchennych eksperymentów, szczególnie z… rybami w roli głównej.
(Obrazy: Jean Chardin Simeon)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz