WINOGRONA

To owoc nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy. I znany od wieków. Od ilu, tego nikt dokładnie nie wie. Na pewno wiadomo, że winorośl wykorzystywana jest co najmniej od 9 tysięcy lat. Nad Ren dotarła dopiero w XVI wieku, a w XVII została zawieziona z Francji do Ameryki.
Winogrona jada się na surowo, są doskonałym owocem do wytwarzania win i koniaków, konfitur, marynat, galaretek, soków. Z bezpestkowych odmian tych owoców otrzymuje się, po wysuszeniu, rodzynki - sułtanki, koryntki. W Azji Środkowej znany jest "miód winogronowy" - bekmes, który otrzymuje się z zagęszczonego moszczu.
Winogrona zawierają 21% cukru, witaminę C, garbniki, sole mineralne. Zalecane są przy niedokrwistości, astmie oskrzelowej, zaburzeniach przemiany materii, przy wyczerpaniu nerwowym.

Bartolomé Murillo. Chłopcy jedzący winogrona i melony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz