GRZANKI Z CEBULĄ

  • 12 kromeczek bułki
  • masło
  • 2 duże cebule
  • mąka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki żółtego startego sera
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
Kromki bułeczki najpierw trochę ocieramy na tarce. Spody kromeczek smarujemy cieniuteńko masłem, natłuszczoną stroną układamy je na blasze. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Lekko przyzłoconą cebulę podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy jeszcze około 10 minut. Podduszoną cebulę zdejmujemy z ognia, oprószamy mąką, dodajemy śmietanę, starty żółty ser, pieprz i sól do smaku. Całość łączymy z roztrzepanym jajkiem, zagęszczamy na ogniu mieszając. Grzanki pokrywamy dość grubo masą cebulową, z wierzchu posypujemy żółtym, tartym serem. Zapiekamy w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz