SOS PAPRYKOWY
- 2 duże strąki zielonej papryki
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 duże pomidory
- szczypta listków rozmarynu
- 2 małe ogórki korniszony
- 1/2 łyżeczki octu
- sól do smaku
Strąki zielonej papryki myjemy, przepoławiamy, usuwamy z niej nasionka. Oczyszczoną paprykę przesmażamy na oliwie (oleju) i zdejmujemy z niej skórkę. Drobno siekamy ząbek czosnku, przesmażamy go króciutko w czubatej łyżce masła i łyżce oliwy (oleju), dodajemy drobno pokrojoną paprykę i chwilę jeszcze całość dusimy. Teraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory i szczyptę listków rozmarynu. Dodatek rozmarynu jest konieczny. Sos niech się jeszcze gotuje przez około 25 minut. Jeszcze soli do smaku, dwa małe, drobno posiekane ogórki korniszony, i ocet. Sos jeszcze raz zagotowujemy.
Doskonały sos do smażonych filetów rybnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz