SOS PAPRYKOWY

  • 2 duże strąki zielonej papryki
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże pomidory
  • szczypta listków rozmarynu
  • 2 małe ogórki korniszony
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sól do smaku
Strąki zielonej papryki myjemy, przepoławiamy, usuwamy z niej nasionka. Oczyszczoną paprykę przesmażamy na oliwie (oleju) i zdejmujemy z niej skórkę. Drobno siekamy ząbek czosnku, przesmażamy go króciutko w czubatej łyżce masła i łyżce oliwy (oleju), dodajemy drobno pokrojoną paprykę i chwilę jeszcze całość dusimy. Teraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory i szczyptę listków rozmarynu. Dodatek rozmarynu jest konieczny. Sos niech się jeszcze gotuje przez około 25 minut. Jeszcze soli do smaku, dwa małe, drobno posiekane ogórki korniszony, i ocet. Sos jeszcze raz zagotowujemy.
Doskonały sos do smażonych filetów rybnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz