OMLET SEROWY

  • 3 dag mąki
  • pół szklanki maślanki
  • 4 jajka
  • 15 dag utartego ementalera
  • papryka w proszku i sól do smaku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • po pół łyżeczki masła i oleju
  • zielona sałata
Mąkę mieszamy z maślanką i ciągle mieszając dodajemy 4 żółtka i ser ementaler. Dodajemy tez odrobinę papryki i sól, ale ta ostatnia nie jest konieczna. teraz bierzemy pęczek zielonej pietruszki, myjemy ją, osączamy z wody i siekamy. Jeszcze trzeba ubić na sztywno pianę z 4 białek. Pianę delikatnie łączymy z "serowym ciastem" i posiekaną pietruszką.
Na dużej patelni, na rozgrzanym maśle (może być z dodatkiem dobrego oleju) pieczemy całą masę omletową. Kiedy już mniej więcej po 5 minutach spód omletu będzie zrumieniony, obracamy go i pieczemy następne 3-5 minut. Gotowy omlet dzielimy na porcje i podajemy z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz