NALEŚNIKI NADZIEWANE

  • 2 jajka
  • 12-14 dag maki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy
  • farsz z pieczarek i cebuli
  • tarty żółty ser (raczej ostry)
Jajka ubijamy w garnku i stopniowo dodajemy mąkę oraz mleko - tak, by powstała gładka masa. Nie zapominamy o dodaniu szczypty soli i łyżeczki oliwy. Naleśniki smażymy po obu stronach na mocno rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Smarujemy je lekko farszem z podsmażonych i drobno posiekanych pieczarek i cebuli. Układamy jeden na drugim, przyciskając deseczką. Niech ostygną. Kroimy je na sześć części tak jak tort, układamy na dobrze natłuszczonym półmisku, posypujemy obficie utartym żółtym serem, zapiekamy, aż się ser stopi i zarumieni. Dodatek surówki mile widziany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz