- 25 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 3 żółtka
- pół szklanki drobnego cukru
- 2 białka
- 20 dag cukru pudru
- wanilia (cukier waniliowy)
Z mąki, margaryny, 3 żółtek i cukru zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 1 godzinę aby "odpoczęło". PO upływie tego czasu wałkujemy ciasto dość cienko i wykrawamy kieliszkiem małe ciasteczka - aspirynki. Zanim wstawimy je do pieca, trzeba jeszcze ciasteczka polukrować. Lukier robimy z białek, cukru pudru i cukru waniliowego. Składniki utrzeć do białości. Powstałą masą smarować aspirynki. Pieczemy je w letnim piekarniku na blasze posypanej mąką. Gotowe będą mniej więcej po 7 minutach.
Steve Lyon-Bowes. Mleko i ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz