KUSKUS WEGETARIAŃSKI
- 350 ml bulionu warzywnego
- 4 pomidory pellati z puszki
- 15 dag zielonej fasoli szparagowej
- 15 dag czerwonej papryki
- 15 dag zielonej papryki
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 15 dag cebuli
- 150 ml soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- po odrobinie soli, pieprzu, cukru, mielonego cynamonu, suszonej kolendry i kminu rzymskiego
- 20 dag ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 15 dag cukinii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 dag kuskusu
- 5-6 nitek szafranu
- 4 łyżki namoczonych rodzynek
do dekoracji:
- świeże zioła i kilka świeżych pomidorów pokrojonych w plastry
Do 50 ml bulionu warzywnego wrzuć rozdrobnione pomidory pellati, oczyszczoną z włókien fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę papryki, ziemniaki i cebulę, dodaj sok pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i wszystkimi ziołami. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodaj ciecierzycę, cukinię pokrojoną w duże słupki i sok cytrynowy. Wymieszaj, przykryj, zmniejsz płomień i pozostaw na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty. Kuskus zalej pozostałym wrzącym bulionem z dodatkiem szafranu i odstaw pod przykryciem, żeby wchłonął płyn (nie gotuj). Dodaj rodzynki, delikatnie wymieszaj. Kuskus przełóż na talerz, pośrodku umieść duszone warzywa, udekoruj ziołami i plastrami pomidorów.
Carol Nelson. Warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz