KUSKUS WEGETARIAŃSKI

  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 4 pomidory pellati z puszki
  • 15 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 15 dag czerwonej papryki
  • 15 dag zielonej papryki
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 15 dag cebuli
  • 150 ml soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po odrobinie soli, pieprzu, cukru, mielonego cynamonu, suszonej kolendry i kminu rzymskiego
  • 20 dag ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 15 dag cukinii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 dag kuskusu
  • 5-6 nitek szafranu
  • 4 łyżki namoczonych rodzynek
do dekoracji:
  • świeże zioła i kilka świeżych pomidorów pokrojonych w plastry
Do 50 ml bulionu warzywnego wrzuć rozdrobnione pomidory pellati, oczyszczoną z włókien fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę papryki, ziemniaki i cebulę, dodaj sok pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i wszystkimi ziołami. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodaj ciecierzycę, cukinię pokrojoną w duże słupki i sok cytrynowy. Wymieszaj, przykryj, zmniejsz płomień i pozostaw na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty. Kuskus zalej pozostałym wrzącym bulionem z dodatkiem szafranu i odstaw pod przykryciem, żeby wchłonął płyn (nie gotuj). Dodaj rodzynki, delikatnie wymieszaj. Kuskus przełóż na talerz, pośrodku umieść duszone warzywa, udekoruj ziołami i plastrami pomidorów.

Carol Nelson. Warzywa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz