KARTOFLANA ZAPIEKANKA Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI


·        0,5 kg kartofli
·        100 g kiełków rzodkiewki
·        100 g łagodnego sera żółtego (np. goudy)
·        2 łyżki masła

Kartofle powinny być wszystkie mniej więcej takiej samej, średniej wielkości. Dokładnie je umyj i gotuj w łupinkach 15-20 minut w osolonej wodzie. Kiełki przepłucz zimną wodą. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku, dodaj szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli. Ugotowane kartofle odcedź, ostudź i obierz. Pokrój na grube plastry i wymieszaj z roztopionym masłem i kiełkami. Ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym i posyp serem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj na kolację z sałatą w śmietanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz