·
0,5 kg
kartofli
·
100 g kiełków
rzodkiewki
·
100 g
łagodnego sera żółtego (np. goudy)
·
2 łyżki masła
|
Kartofle powinny być wszystkie mniej
więcej takiej samej, średniej wielkości. Dokładnie je umyj i gotuj w łupinkach
15-20 minut w osolonej wodzie. Kiełki przepłucz zimną wodą. Rozgrzej piekarnik
do 175°C. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku,
dodaj szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli. Ugotowane kartofle odcedź, ostudź i
obierz. Pokrój na grube plastry i wymieszaj z roztopionym masłem i kiełkami.
Ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym i posyp serem. Wstaw do piekarnika na 20
minut. Podawaj na kolację z sałatą w śmietanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz