·
5 średnich kartofli
·
1,5 -2 szklanki jogurtu
·
1 l oleju do smażenia
·
1 mały kalafior (lub ½ kg
mrożonego)
·
1 łyżeczka pieprzu
|
Kartofle obierz i pokrój na frytki. Usmaż w głębokim oleju
na złoto. Różyczki kalafiora pokrój na mniejsze części, mniej więcej 2-3 cm i
również usmaż w oleju na złoto-brązowo. Jeżeli używasz mrożonek, wrzuć je do
gorącego oleju nie rozmrożone. Smażenie potrwa odrobinę dłużej, ale frytki będą
smaczniejsze. Usmażone frytki kartoflane i kalafiorowe zmieszaj w misce.
Wymieszaj 1,5 szklanki jogurtu z 1 łyżeczką soli i pieprzem. Zalej frytki sosem
jogurtowym na 15 minut przed podaniem, nie wcześniej, bo bardzo szybko
"wypiją" jogurt i staną się mokre. Jeżeli będzie to potrzebne, dodaj
1/2 szklanki jogurtu do miski z frytkami tuż przed podaniem. Frytki z sosem
jogurtowym można jeść na ciepło lub, jak sałatkę z majonezem, na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz