FRYTKI W SOSIE JOGURTOWYM


·        5 średnich kartofli
·        1,5 -2 szklanki jogurtu
·        1 l oleju do smażenia
·        1 mały kalafior (lub ½ kg mrożonego)
·        1 łyżeczka pieprzu

Kartofle obierz i pokrój na frytki. Usmaż w głębokim oleju na złoto. Różyczki kalafiora pokrój na mniejsze części, mniej więcej 2-3 cm i również usmaż w oleju na złoto-brązowo. Jeżeli używasz mrożonek, wrzuć je do gorącego oleju nie rozmrożone. Smażenie potrwa odrobinę dłużej, ale frytki będą smaczniejsze. Usmażone frytki kartoflane i kalafiorowe zmieszaj w misce. Wymieszaj 1,5 szklanki jogurtu z 1 łyżeczką soli i pieprzem. Zalej frytki sosem jogurtowym na 15 minut przed podaniem, nie wcześniej, bo bardzo szybko "wypiją" jogurt i staną się mokre. Jeżeli będzie to potrzebne, dodaj 1/2 szklanki jogurtu do miski z frytkami tuż przed podaniem. Frytki z sosem jogurtowym można jeść na ciepło lub, jak sałatkę z majonezem, na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz