KARTOFLANE KULECZKI W POMIDOROWYM SOSIE


·        5 dużych kartofli
·        1/3 kalafiora
·        po ¼ łyżeczki: curry, pieprzu ziołowego,     słodkiej papryki
·        2 łyżki mąki
·        proszek do pieczenia
·        2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
·        2 puszki pokrojonych pomidorów lub 1 kg świeżych
·        2 łyżki śmietany
·        1 łyżeczka papryki słodkiej
·        ½ łyżeczki papryki ostrej
·        1 łyżka oregano
·        szczypta cukru
·        szczypta cynamonu
·        1 łyżka oliwy z oliwek

Kartofle obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź. Tak samo zrób z kalafiorem. Ostudź warzywa. Powinny być zupełnie zimne! Kalafior wyłóż na czystą bawełnianą ściereczkę i odciśnij z niego tyle wody, ile tylko się da. Kartofle przepuść przez praskę lub utłucz. Połącz je z kalafiorem, łyżeczką soli i resztą składników. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać ciasto, z którego swobodnie można ulepić spójne kulki. Jeżeli będzie się lepić do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Nasmaruj dłonie leciutko olejem i lep z ciasta kartoflanego kulki o średnicy 2-3 cm. Smaż je w głębokim, rozgrzanym oleju. Na początku w nie za wysokiej temperaturze, aby mogły urosnąć. Kiedy powiększą swoją objętość, możesz zwiększyć ogień i dosmażyć je do koloru brązowego. Jedna partia kulek smaży się około 12 minut. Jeśli używasz świeżych pomidorów - sparz je, obierz i drobno pokrój. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, wsyp do niej przyprawy, zamieszaj i wrzuć do garnka pomidory, dodaj cukier i oregano. Przykryj i gotuj 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż pomidory utworzą gęsty sos. Na koniec gotowania dodaj śmietanę i łyżeczkę soli. Kartoflane kulki ułóż na półmisku i polej gorącym sosem pomidorowym. Podawaj natychmiast, inaczej kulki za bardzo nasiąkną sosem i będą się rozpadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz