·
5 dużych kartofli
·
1/3 kalafiora
·
po ¼ łyżeczki: curry, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki
·
2 łyżki mąki
·
proszek do pieczenia
·
2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
·
2 puszki pokrojonych pomidorów
lub 1 kg świeżych
·
2 łyżki śmietany
·
1 łyżeczka papryki słodkiej
·
½ łyżeczki papryki ostrej
·
1 łyżka oregano
·
szczypta cukru
·
szczypta cynamonu
·
1 łyżka oliwy z oliwek
|
Kartofle obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej
wodzie, odcedź. Tak samo zrób z kalafiorem. Ostudź warzywa. Powinny być
zupełnie zimne! Kalafior wyłóż na czystą bawełnianą ściereczkę i odciśnij z
niego tyle wody, ile tylko się da. Kartofle przepuść przez praskę lub utłucz.
Połącz je z kalafiorem, łyżeczką soli i resztą składników. Dokładnie wymieszaj.
Powinieneś otrzymać ciasto, z którego swobodnie można ulepić spójne kulki.
Jeżeli będzie się lepić do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Nasmaruj dłonie
leciutko olejem i lep z ciasta kartoflanego kulki o średnicy 2-3 cm. Smaż je w
głębokim, rozgrzanym oleju. Na początku w nie za wysokiej temperaturze, aby
mogły urosnąć. Kiedy powiększą swoją objętość, możesz zwiększyć ogień i
dosmażyć je do koloru brązowego. Jedna partia kulek smaży się około 12 minut.
Jeśli używasz świeżych pomidorów - sparz je, obierz i drobno pokrój. W garnku o
grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, wsyp do niej przyprawy, zamieszaj i wrzuć
do garnka pomidory, dodaj cukier i oregano. Przykryj i gotuj 15-20 minut, co
jakiś czas mieszając, aż pomidory utworzą gęsty sos. Na koniec gotowania dodaj
śmietanę i łyżeczkę soli. Kartoflane kulki ułóż na półmisku i polej gorącym
sosem pomidorowym. Podawaj natychmiast, inaczej kulki za bardzo nasiąkną sosem
i będą się rozpadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz