SAŁATKA Z KALAFIORA I INNYCH WARZYW

  • kalafior
  • dwa świeże ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • natka pietruszki lub zielony koperek
  • sól, cukier, pieprz
  • sok z cytryny
Kalafior gotujemy jak zwykle. Po ugotowaniu i odsączeniu dzielimy go na różyczki. Dwa, niezbyt duże, zielone ogórki, po umyciu i obraniu ze skórki, kroimy w cienkie plasterki. Pęczek rzodkiewek myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ogórki i rzodkiewki układamy w salaterce z kalafiorem, dodajemy też dwa jajka ugotowane na twardo i podzielone na połówki. Jeszcze 1/4 szklanki dobrego majonezu (majonez możemy zastąpić greckim jogurtem), łączymy z dwoma łyżkami ketchupu i posiekaną natką pietruszki lub zielonym koperkiem. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz