FONEKUŁ W SOSIE SEROWYM

·        4 bulwy fenkułu
·        ćwierć szklanki mąki ciemnej razowej
·        1 szklanka mleka sojowego lub krowiego
     ·        pęczek natki pietruszki
·        liście fenkułu
·        2 łyżki oliwy
·        10 dag startego ostrego w smaku sera
·        pieprz, sól

Bulwki fenkułu przekroić pionowo na pół, włożyć do rondla i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, aż zmiękną. Odcedzić, zachowując 3/4 płynu pozostałego po gotowaniu. Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i mieszając zasmażać przez 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko i zachowany wywar, gotować 2 minuty, stale mieszając, aż otrzymamy gładką konsystencję sosu. Dodać starty ser i pieprz do smaku. Pilnować, aby sos nie zawrzał. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka łyżek wody. Ułożyć fenkuł na półmisku i polać sosem. Przybrać pietruszką i łyżką stołową posiekanych liśćmi fenkułu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz