·
4 bulwy
fenkułu
·
ćwierć
szklanki mąki ciemnej razowej
·
1 szklanka
mleka sojowego lub krowiego
|
·
liście fenkułu
·
2 łyżki oliwy
·
10 dag startego
ostrego w smaku sera
·
pieprz, sól
Bulwki fenkułu przekroić pionowo na pół,
włożyć do rondla i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, aż
zmiękną. Odcedzić, zachowując 3/4 płynu pozostałego po gotowaniu. Przygotować
sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i mieszając zasmażać przez 2 minuty.
Stopniowo dodawać mleko i zachowany wywar, gotować 2 minuty, stale mieszając,
aż otrzymamy gładką konsystencję sosu. Dodać starty ser i pieprz do smaku.
Pilnować, aby sos nie zawrzał. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka łyżek wody.
Ułożyć fenkuł na półmisku i polać sosem. Przybrać pietruszką i łyżką stołową
posiekanych liśćmi fenkułu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz