·
4 cykorie
·
1/2 szklanki
dzikiego ryżu
·
1/2 szklanki
ryżu białego
|
·
150 g ananasa
·
100 g sera tofu
·
3 łyżki masła
·
1/4 szklanki
soku pomarańczowego
·
1/2 łyżeczki sosu
sojowego
·
1 łyżeczka miodu
·
szczypta
szafranu
·
2 łyżeczki curry
Cykorie umyj, osusz, odetnij zgrubiałe
piętki. Każdą cykorię przekrój wzdłuż, usuń środkowe listki, zostawiając trzy
zewnętrzne, tak aby powstały łódeczki. W dużej ilości osolonej wody ugotuj (jak
makaron) do miękkości ryż dziki (30-35 minut) i biały (15-20 minut), odcedź.
Tofu i ananasa (może być z puszki) pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej
1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżeczkę curry i kostki tofu. Kiedy zarumienią się ze
wszystkich stron, dodaj ananasa, sos sojowy, sok pomarańczowy i miód. Duś pod
przykryciem przez 5 minut. Przełóż kostki tofu i ananasa do innego naczynia. Na
patelni roztop 1 łyżkę masła z resztą curry i szafranem, wrzuć oba ryże,
przesmaż je przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia, wymieszaj z tofu i ananasem i
dopraw solą do smaku. Łódeczki cykoriowe przysmaż na pozostałym maśle ze
wszystkich stron. Podczas smażenia leciutko posól. Usmażone cykorie napełnij
farszem ryżowym i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz