CYKORIA FASZEROWANA Z DZIKIM RYŻEM

·        4 cykorie
·        1/2 szklanki dzikiego ryżu
·        1/2 szklanki ryżu białego

·        150 g ananasa
·        100 g sera tofu
·        3 łyżki masła
·        1/4 szklanki soku pomarańczowego
·        1/2 łyżeczki sosu sojowego
·        1 łyżeczka miodu
·        szczypta szafranu
·        2 łyżeczki curry
Cykorie umyj, osusz, odetnij zgrubiałe piętki. Każdą cykorię przekrój wzdłuż, usuń środkowe listki, zostawiając trzy zewnętrzne, tak aby powstały łódeczki. W dużej ilości osolonej wody ugotuj (jak makaron) do miękkości ryż dziki (30-35 minut) i biały (15-20 minut), odcedź. Tofu i ananasa (może być z puszki) pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżeczkę curry i kostki tofu. Kiedy zarumienią się ze wszystkich stron, dodaj ananasa, sos sojowy, sok pomarańczowy i miód. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Przełóż kostki tofu i ananasa do innego naczynia. Na patelni roztop 1 łyżkę masła z resztą curry i szafranem, wrzuć oba ryże, przesmaż je przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia, wymieszaj z tofu i ananasem i dopraw solą do smaku. Łódeczki cykoriowe przysmaż na pozostałym maśle ze wszystkich stron. Podczas smażenia leciutko posól. Usmażone cykorie napełnij farszem ryżowym i od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz