PIECZONE PSTRĄGI

- PRZYSMAK Z KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ
Pstrągi oprawiamy jak zwykle. Posypujemy je solą i pieprzem. Na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia kładziemy plasterki bekonu  ("bezmięśni" mogą z tego zrezygnować) i pokrywamy je drobno posiekaną cebulą. Do tego drobno pokruszony listek laurowy. Na wierzchu układamy pstrągi, które smarujemy mąką wymieszaną z masłem (na 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki), posypujemy je dość suto tartą bułką, a na wierzch kładziemy jeszcze 2-4 plasterki bekonu (można ten bekon opuścić...). Pstrągi wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C. Niech się pieką 40-50 minut. Pieczone ziemniaki i pikantne sałatki będą godnym uzupełnieniem tego przysmaku.

Marta Radziszewska. Martwa natura z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz