KOPYTKA DYNIOWE

To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko.


Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób puree i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym puree z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i
oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat.
Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni.

Tadeusz Gazda. Dynie z Cyprianowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz