FENEKUŁ Z SOSEM SEROWYM



Fonekuł, czyli koper włoski.
·        4 bulwy fenekułu

·        3 łyżki masła

·        2 łyżki mąki

·        szklanka mleka

·        szklanka startego żółtego sera

·        tarta gałka muszkatołowa

·        łyżka posiekanego koperku


Bulwy fenekułu oczyścić, usuwając zniszczone liście z wierzchu, przekroić jak jabłko na ćwiartki i wyciąć twardy głąbik. Fenekuł zalać wrzącą wodą, osolić i gotować 25-30 minut. Przygotować sos: roztopić w garnuszku masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje, dolać mleko i pół szklanki wywaru spod fenekułu. Gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć, dodać ser i gałkę muszkatołową i wymieszać. Ułożyć ugotowane kawałki fenekułu na półmisku i zalać sosem. Po wierzchu posypać siekanym koperkiem.

Brandini. Fenekuły i cytryna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz