Fonekuł, czyli koper włoski.
· 4 bulwy fenekułu
· 3 łyżki masła
· 2 łyżki mąki
· szklanka mleka
· szklanka startego żółtego sera
· tarta gałka muszkatołowa
· łyżka posiekanego koperku
Bulwy fenekułu oczyścić, usuwając zniszczone liście z wierzchu, przekroić jak jabłko na ćwiartki i wyciąć twardy głąbik. Fenekuł zalać wrzącą wodą, osolić i gotować 25-30 minut. Przygotować sos: roztopić w garnuszku masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje, dolać mleko i pół szklanki wywaru spod fenekułu. Gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć, dodać ser i gałkę muszkatołową i wymieszać. Ułożyć ugotowane kawałki fenekułu na półmisku i zalać sosem. Po wierzchu posypać siekanym koperkiem.
Brandini. Fenekuły i cytryna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz