- 30 dag kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartej bułki
- pieprz, sól
- jajko i tarta bułka do panierowania
- olej lub sklarowane masło do smażenia
dodatki:
- sos grzybowy
- sezonowa surówka
Kaszę zalać 3 szklankami posolonego wrzątku, ugotować na małym ogniu. Następnie utrzeć z łyżką masła i wystudzić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, wymieszać z zieleniną i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać kaszy. Wsypać tartą bułkę, wbić jajko, wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki, panierować je w jajku i bułce. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z sosem grzybowym i sezonową surówką.
Holly Cafield. Martwa natura z czosnkiem i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz