·
paczka (45 dag)
ciasta francuskiego
·
4-6 dużych
borowików
·
10 dag kurek
·
mała cebula
·
łyżka masła
·
20 dag świeżego
szpinaku
·
1/2 szklanki
śmietany
·
2 jajka
·
2 łyżki
posiekanej natki
·
łyżeczka
posiekanych listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego)
·
20 dag twarożku
·
żółtko
·
sól
·
pieprz
Ciasto rozmrozić. Cebulę obrać, drobno
posiekać. Borowiki i kurki oczyścić, kurki drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 min, mieszając. Oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żołtkiem.
Ew. udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 st.C.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 min, mieszając. Oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żołtkiem.
Ew. udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 st.C.
Pasztet i krewetki. Autor nieznany.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz