Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, a także płodności, miłości i siły. Wierzono w jego życiodajne, oczyszczające, uzdrawiające właściwości. Szczególną moc przypisywano jajku malowanemu na czerwono lub pokrytemu wzorem. Takimi jajkami wróżącymi wszelką pomyślność, chętnie się obdarowywano.
I na naszych ziemiach od zarania dziejów jako było nieodłącznym elementem przeróżnych magicznych obrzędów. Zakopywano je w sadach i na polach, rzucano na dachy chat, toczono po zaoranej ziemi, dotykano nimi ludzi, zwierząt i drzew, co zapewniać miało wszystkim zdrowie, płodność i obfite plony.
Skorupki święconych jaj rozsypywane wokół domu miały sprawiać, że kury lepiej się będą niosły, rozrzucone zaś po kątach domu odstraszać wszelkie robactwo. Należało je też kłaść pod pierwszym snopem w stodole lub w podwaliny domu, aby chroniły przed myszami.
Przeciwko urokom rzucanym przez czarownice dobrze było polać próg obory wodą, w której gotowały się jaja na wielkanocny stół. Przed czarami chroniła też skorupka jaja powieszona w ogrodzie. Panna zaś miała szansę zyskać na urodzie, jeśli umyła twarz wodą, w której gotowały się jajka przeznaczone na pisanki. Jeśli w dodatku potajemnie do tej wody włożyła czerwoną pisankę, to miała zapewniony piękny rumieniec, wabiący kawalerów.
Sproszkowane skorupki pisanek, pite z wodą, stanowiły niezawodny środek na ból zębów. Nie szkodziło też okadzić ich dymem krowę, gdy jej wymię spuchło, albo bydlątko ukąszone przez jadowitego węża.
Jacek Malczewski. Autoportret z pisanką.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz