- 2 średnie pstrągi lub jeden duży
- 6 plastrów wędzonego łososia
- szklanka śmietany 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny
- biały mielony pieprz
- sól
Pstrągi obrać ze skóry, usunąć ości i dokładnie rozdrobnić widelcem lub zemleć. Śmietanę dobrze schłodzić i ubić. Wymieszać rybę ze śmietaną i ostudzoną, lecz nie stężałą żelatyną. Małą foremkę do pieczenia wyłożyć najpierw folią do żywności, a następnie plastrami wędzonego łososia. Na środek wyłożyć mus, wygładzić wierzch. Płaty łososia zawinąć na wierzch, tak aby zakryły mus. Całość schładzać co najmniej dobę w lodówce. Kroić w plastry ostrym nożem, starając się nie zniszczyć łososiowej obwódki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz