PSTRĄG W OBWÓDCE czyli delikatny mus

  • 2 średnie pstrągi lub jeden duży
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • szklanka śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • biały mielony pieprz
  • sól
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody, po 30 minutach zagotować i wystudzić.
Pstrągi obrać ze skóry, usunąć ości i dokładnie rozdrobnić widelcem lub zemleć. Śmietanę dobrze schłodzić i ubić. Wymieszać rybę ze śmietaną i ostudzoną, lecz nie stężałą żelatyną. Małą foremkę do pieczenia wyłożyć najpierw folią do żywności, a następnie plastrami wędzonego łososia. Na środek wyłożyć mus, wygładzić wierzch. Płaty łososia zawinąć na wierzch, tak aby zakryły mus. Całość schładzać co najmniej dobę w lodówce. Kroić w plastry ostrym nożem, starając się nie zniszczyć łososiowej obwódki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz