PAPRYKA PASTERYZOWANA

  • dowolna ilość papryki
  • sól
Paprykę umyć, oczyścić, opłukać. Wrzucić na wrzącą wodę i obgotowywać 2-3 minuty. Powinna zostać jędrna - tylko lekko zwiotczeć, aby łatwiej ją było wkładać do słoi. Układać ciasno w słojach. Przygotować przegotowaną wodę, lekko posoloną do smaku. Zalać paprykę, aby była całkowicie przykryta, ale żeby od brzegu słoja pozostała pusta przestrzeń ok.3-4 cm. Zamknąć słoje twist, wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką (lub papierem), nalać wody do wysokości 3/4 słojów i podgrzewać. Od zagotowania wody utrzymywać w stanie wrzenia (tak aby woda tylko mrugała) 20 minut słoiki półlitrowe, 30 minut większe. Wyjąć z garnka, obrócić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. W zimie używać do nadziewania potraw, zapiekania, smażenia.

Dorota Łaz. Papryka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz