BUŁECZKI GÓRALSKIE

ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól
farsz:
  • 40 dag bryndzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
Zrób rozczyn, rozcierając drożdże z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę maki zalej 2 szklankami ciepłej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszaj z cebulą, ostudź. Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, zagnieć ponownie. Z ciasta formuj niewielkie, dość grube placuszki. Układaj je na natłuszczonej blasze, smaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia, wypełnij je nadzieniem. Piecz około 40 minut w temperaturze 200st. C.


















Władysław Ślewiński. Góralka z jabłkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz