BUŁECZKI GÓRALSKIE
ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- sól
farsz:
- 40 dag bryndzy
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
Zrób rozczyn, rozcierając drożdże z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę maki zalej 2 szklankami ciepłej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszaj z cebulą, ostudź. Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, zagnieć ponownie. Z ciasta formuj niewielkie, dość grube placuszki. Układaj je na natłuszczonej blasze, smaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia, wypełnij je nadzieniem. Piecz około 40 minut w temperaturze 200st. C.
Władysław Ślewiński. Góralka z jabłkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz