SZTUKA PARZENIA HERBATY

Do parzenia herbaty powinniśmy używać świeżej wody, neutralnej pod względem smaku i aromatu. Nie należy jej wielokrotnie gotować, ponieważ pozbawia się ją gazów, co sprawia, że nie wydobędziemy z herbaty wszystkich walorów. Nie wkładajmy torebki ani nie wsypujmy listków do wrzątku - zalejmy je, kierując strumień bezpośrednio na herbatę. Aby była ona bardziej aromatyczna, filiżankę lub czajniczek warto przykryć. Jeśli po minucie zamieszamy napar, pobudzimy listki do pełniejszego zaparzenia i wyrównamy jego moc. Pamiętajmy, żeby nie wyciskać torebki po jej zaparzeniu - w ten sposób możemy zepsuć smak herbaty. A najlepiej wcale nie pić herbaty zaparzonej z papierem i nitką - wybierajmy te "sypane".

Kay Crain. Filiżanka popołudniowej herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz