OCET OWOCOWY

Obierzyny z owoców i tańsze owoce wkładamy do kamiennego garnka (słoja) i zalewamy wrzącą wodą. Po pewnym czasie dodajemy jeszcze trochę gorszych jabłek i ewentualnie gruszek, i znowu całość dopełniamy wrzącą wodą. Gdy garnek jest już napełniony całość przelewamy do gąsiora i wystawiamy na działanie promieni słonecznych. Już po 10 dniach woda powinna zamienić się w doskonały ocet o słonecznej barwie, trzeba go wtedy przefiltrować i zlać do butelek.
Ocet winny to ocet z wina gronowego (owocowego) wytrawnego. Wystarczy zostawić otwartą butelkę z takim winem, aby zrobił się ocet winny.
Jeśli mamy już ocet winny albo ocet owocowy - możemy udoskonalić jego smak. Uzyskamy wówczas ocet nadający się do przyrządzania różnych sosów, do zakwaszania sałatek, do marynat.

Wiesław Sawicki. Martwa natura z butelką wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz